Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Πάνω από 100 ταινίες περιλαμβάνει το φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου / Αφιέρωμα στη νουβέλ βαγκ




Με πάνω από 100 ταινίες, πρεμιέρες, προβολές ντοκιμαντέρ και ένα αφιέρωμα στη νουβέλ βαγκ παρουσιάζει το φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου κλείνει τα 22 χρόνια. Η έναρξη του Πανοράματος, που φέτος το διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, γίνεται στις 22 Οκτωβρίου.

Στις έντεκα ημέρες της διάρκειας του Πανοράματος, περισσότερες από 100 ταινίες από την Ευρώπη και τις άλλες ηπείρους –με επίκεντρο το ευρωπαϊκό σινεμά- θα παρουσιαστούν στους κινηματογράφους Ιντεάλ (22/10 – 1/11) και Τριανόν Filmcenter (22/10 – 28/10), καθώς και στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (24/10 – 31/10).

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές θα διαγωνιστούν και φέτος για το βραβείο του Πανοράματος που απονέμει Διεθνής Κριτική Επιτροπή (International Jury), αποτελούμενη από διεθνείς προσωπικότητες του χώρου καθώς και το βραβείο των κριτικών που απονέμει τριμελής επιτροπή των μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).

Ένα από τα αφιερώματα της φετινής διοργάνωσης είναι εκείνο για τα 50 Χρόνια της Nouvelle Vague, όπου θα προβληθούν ταινίες ενός από τα πλέον ρηξικέλευθα και δημοφιλή κινήματα της 7ης Τέχνης.

Με «ναυαρχίδα» το περίφημο περιοδικό «Cahiers du Cin&233;ma», μια ομάδα από αμφισβητίες της τότε «λιμνάζουσας» γαλλικής κινηματογραφικής πραγματικότητας, με επικεφαλής τους Φρανσουά Τρυφώ, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ζακ Ριβέτ και Αλέν Ρενέ, όλοι τους (σχεδόν) συνεργάτες του εν λόγω περιοδικού, προχώρησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, στη θέσπιση μιας επαναστατικής μεθόδου κινηματογράφησης.

Μεταξύ των προβολών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα παρουσιαστούν και δύο ταινίες, που δεν είχαν μέχρι σήμερα προβληθεί εμπορικά σε ελληνική κινηματογραφική αίθουσα: Η Κλεό από τις 5 έως τις 7 (Cl&233;o de 5 &224; 7, 1962) της Ανιές Βαρντά, ο Χαρτοπαίκτης (Bob le Flambeur, 1956) του Ζαν-Πιερ Μελβίλ.

Το Πανόραμα φέτος έχει εξασφαλίσει την προβολή 14 ταινιών μικρού μήκους, υποψήφιες «φιναλίστ» του 2008 για το βραβείο UIP της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΥΔΡΑΣ

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΥΔΡΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1984
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΔΙ΄ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ,ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ,
ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ.
ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕΙ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΟΠΩΣ ΖΥΛ ΝΤΑΣΕΝ,ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ,ΘΑΝΑΣΗ ΡΕΝΤΖΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΔΟΞΙΑΔΗ,ΝΙΚΟ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ,ΑΛΕΞΗ ΚΑΡΔΑΡΑ,
ΕΜΙΡ ΚΟΥΣΤΟΡΙΤΣΑ,ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ, Κ,Α.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕ 2 ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΗΝ
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ
ΓΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ (1984-2004).
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΣΙΝΕ ΓΑΡΔΕΝΙΑ ΓΙΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΛΙΠΩΣ.
ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΠΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ (1985-2004)
ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΑΡΙΟΝΕΤΤΑΣ ΚΑΙ ΣΚΙΩΝ.
ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ,ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ,ΠΟΛΙΤΙΣΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΥΔΡΑΣ .

ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΥΔΡΑΣ
ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ (2018-2019) ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ:

ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟ - ΠΡΟΕΔΡΟ
ΔΑΒΗ ΔΗΜΗΤΡΗ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ
ΜΑΥΡΟΥΔΑΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ - Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑ - ΤΑΜΙΑ
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΝΤΙΝΑ - ΜΕΛΟΣ
ΚΑΡΑΧΟΥ ΓΙΟΥΛΗ - ΜΕΛΟΣ
ΜΑΚΡΟΜΑΝΩΛΗ ΓΙΩΡΓΟ - ΜΕΛΟΣ


Κ.Λ.Υ